עובד זר או בית אבות?
כאשר קשיש מגיע למצב סיעודי זהו צומת דרכים בו יש לקחת בו החלטה משמעותית: האם לחפש עובד זר ולהשאיר את הקשיש בביתו או למצוא לו מסגרת של בית אבות סיעודי בו יקבל טיפול ויהיה תחת השגחתם של אנשי מקצוע.
כאשר קשיש מגיע למצב סיעודי זהו צומת דרכים בו יש לקחת בו החלטה משמעותית: האם לחפש עובד זר ולהשאיר את הקשיש בביתו או למצוא לו מסגרת של בית אבות סיעודי בו יקבל טיפול ויהיה תחת השגחתם של אנשי מקצוע. באופן עקרוני, כל מקרה פה הוא לגופו. מצבו הפיזי, הרגשי והמנטלי של הקשיש הוא משמעותי, איך ישפיע עליו מעבר למקום אחר, איך המשפחה תתמודד עם כל אחד מהמצבים. בכל מקרה זהו מצב חדש שיש להסתגל אליו. במאמר זה נעלה מספר נקודות שיש לקחת בחשבון בקבלת ההחלטה המאוד חשובה הזאת:
•רצון הקשיש: אם אותו קשיש צלול עדיין, כדאי לנסות ולהתחשב ברצונו. יש קשישים שירצו להישאר בבית בכל מחיר. כמובן שיש לקחת בחשבון גורמים נוספים. לעומת זאת יש קשישים שיעריכו את היתרונות של חיים בבית אבות כמו חברה ואנשי צוות המקיפים אותם.
•התמודדות עם מצב רפואי ותפקודי מורכב: עובד זר, עם כל הניסיון, המסירות והחריצות, עדיין אינו רופא, פסיכולוג או עובד סוציאלי. קשיש במצב סיעודי יכול להיות במצב רפואי מורכב הדורש טיפול רופא לעיתים קרובות, דורש התמודדות עם מצב של דמנציה והקושי עבור עובד זר אחד יכול להיות רב. בבית אבות ישנו צוות עובדים בעלי הכשרה וניסיון בתחום כך שבמיוחד במצבים מורכבים הקשיש יקבל טיפול בכל בעיה שתצוץ.
•מסגרת חברתית: כאשר קשיש נשאר בביתו עם עובד זר, כנראה שייחשף לאנשים במידה מעטה, וישאר רוב הזמן בביתו עם העובד הזר ולא ממש ירגיש חלק מהקהילה בה הוא חי. אמנם ישנן מסגרות כמו מרכזי יום אך בפועל פשוט יותר להישאר בבית. בית אבות היא מסגרת חברתית. הקשיש מכיר אנשים נוספים או נמצא בפעילויות חברתיות ותרבותיות תוך השקעת מאמץ מינימלי.
•אפשרות לשחיקה של העובד הזר: בהמשך לסעיף המדבר על התמודדות לא פשוטה עם מצב רפואי ומנטלי מורכב ישנה אפשרות לשחיקה בקרב העובד. שחיקה בקרב עובדים זרים תגרום לתחלופה רבה יותר של העובדים והדבר יקשה הן על הקשיש והן על משפחתו. קשישים, במיוחד במצב סיעודי, מתקשים להתרגל לאנשים חדשים ולתת אמון, בוודאי באופן מוחלט כפי שצריך להיות בין מטפל למטופל. בבית אבות אמנם ישנו צוות עובדים ולא מטפל אחד אך התחלופה תהיה נמוכה יותר והקשיש יסתגל לצוות קבוע.
•להפוך להיות מעסיקים: בהעסקת עובד זר המשפחה הופכת למעסיקה לכל דבר. עובד זר צריך לקבל משכורת קבועה, תנאים סוציאליים. יש להעניק לו את ימי החופש להם הוא זכאי, ביטוח רפואי. יש גם לשלם לביטוח לאומי בהתאם לנדרש וכל הכרוך בלהיות מעסיק בארץ. עבור המשפחה או לרוב בנו/בתו של הקשיש מדובר על לא מעט התעסקות. זאת, כמובן, מעבר לדאגה לקשיש, הדאגה להיות שם לצידו ולהעניק לו חום ואהבה. בית אבות חוסך את כל ההתעסקות הזו.
•למצוא פתרונות בשעת הצורך: כמו כל עובד אחר, גם לעובד זר עלולים להיות מצביכם לא צפויים בהם יאלץ להיעדר מהעבודה בפתאומיות. במצבים אלה המשפחה המעסיקה אמורה למצוא חלופה למטפל וגם, בתור הגורם הקרוב אלי ביותר בארץ, לסייע לו להתמודד עם מצב מורכב, כמו מחלה, ולעיתים אפילו לידה. שהות בבית אבות תמנע התמודדויות מסוג זה.
•מעקב ופיקוח: בית אבות בעל רישיון, הידוע כמקצועי ובעל מוניטין אמור לעמוד בסטנדרטים מסויימים ולהיות תחת פיקוח, זאת בניגוד לעובד זר שלמעשה אין אף גורם שמפקח עליו. ניתן לשמוע על לא מעט מקרים בהם העובד הזר העושה רושם חיובי מתנהג לקשיש באופן לא ראוי.
לסיכום, הבחירה בין העסקת עובד זר לבית אבות אינה פשוטה. לכל אחד היתרונות והחסרונות שלו. הבחירה היא אינדיבידואלית מאוד ותלויה במשתנים רבים כמו מצבו של הקשיש והעדפת המשפחה.
מאמרים אחרונים באתר
המידע המופיע באתר זה הינו בגדר מידע כללי המתבסס על הידוע ביום הפרסום הגלוי, הציבורי והנגיש לכלל הציבור ומקורות מידע אחרים, לרבות מידע שנאסף ונערך ע"י עורכי האתר ו/או המשתתפים בכתיבת התכנים.
השימוש במידע הינו על אחריותו הבלעדית של המשתמש, ואין לראות במידע כחוות דעת מוסמכת ו/או ייעוץ ו/או המלצה מקצועית או רפואית מכל סוג שהוא. אין לראות מידע המתפרסם באתר זה כמידע שלם ו/או ממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנושא. המידע אינו מהווה תחליף לבדיקה יסודית ופרטנית ו/או להתייעצות עם יועצים מקצועיים הבקיאים בתחום המקצועי הרלוונטי.