עובדים זרים בישראל – חייבים התמחות בסיעוד?
האם עובד זר חייב להתמחות בסיעוד? ומה ההבדל בין עובד זר "כללי" או עובדים זרים מסתננים לבין עובד זר המתמחה בסיעוד, ומגיע לישראל ברישיון ובאופן חוקי ומפוקח?
אנו דואגים ליקירנו תמיד, ועל אחת כמה וכמה כשהם מתבגרים וזקוקים לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות. ככל שאדם מתבגר ומזדקן, התכיפות והצורך בסיוע גדלים יותר ויותר ואנו מנסים לאתר את הפתרון הטוב ביותר עבורם – אחד הפתרונות הללו, והפופולרי שבהם, הוא העסקת עובד זר, שתפקידו לדאוג לרווחת הקשיש ולסייע לו בביצוע פעולות יומיומיות, כמו גם ביצוע סידורים, מעקב רפואי ועוד. אך האם עובד זר חייב להתמחות בסיעוד? ומה ההבדל בין עובד זר "כללי" או עובדים זרים מסתננים לבין עובד זר המתמחה בסיעוד, ומגיע לישראל ברישיון ובאופן חוקי ומפוקח?
מי נחשב למסתנן?
מסתננים רבים מגיעים לישראל ומבקשים בה מקלט. בעיקרם הם מגיעים ממדינות אפריקה, ורבים מהם טוענים לרדיפה פוליטית, מחסור ועוני כבד בארצות המקור מהן הגיעו. באופן טבעי וכפועל יוצא מכך, רבים מהמסתננים מבקשים להתחיל את חייהם במדינה מערבית מתוקנת – וכחלק מכך, מבקשים למצוא בה עבודה. על פי חוק עובדים זרים, כדי להעסיק כל עובד זר או מסתנן – חובה לקבל על כך רישיון ממשרד התמ"ת. בבואנו לעשות כן, נצטרך להבהיר מול הגורם המאשר במשרד מהן העבודות בהן העובד הזר יעבוד, להציג חוזה עבודה ולהסדיר פרטים נוספים באופן חוקי, ובכתב.
עובד זר – רק עם רישיון!
לא משנה באיזה תחום העסקה מדובר, אסור להעסיק עובד זר ללא רישיון. לא מעט ישראלים בוחרים לנסות לעקוף את החוק ולהעסיק עובד זר ללא היתר, ובכך הם מסתכנים בלא פחות מהגשת כתב אישום כנגדם, בגין שלוש עבירות: העסקת עובד זר שאינו רשאי לעבוד בישראל, העסקת עובד זר ללא היתר עבודה כחוק והשלישי – העסקת עובד זר מבלי להסדיר את זכויותיו הרפואיות והסוציאליות.
מדוע חשוב להעסיק עובד עם התמחות בסיעוד?
הגורם החוקי לבדו אמור לגרום לכל אדם לא להעסיק עובד זר ללא רישיון, אך מלבד זאת יש גם אלמנט של רגישות אישית של האדם, כמו גם ניסיון והכשרה רלוונטיים.
לא כל אדם מסוגל לעמוד בתנאי הסף הדרושים על מנת לעסוק במקצוע טיפולי, ולא כל עובד זר שמגיע לארץ – עם רישיון או בלעדיו – מסוגל לטפל במשך 24 שעות באדם הנזקק לטיפול סיעודי.
עבודה איכותית דורשת הכשרה מקצועית
כשאנו בוחרים מטפל/ת ליקרים לנו, חשוב מאוד מאוד לבחור אדם המצויד בניסיון ובהכשרה הדרושים. כיום עובד זר המעוניין לעסוק בסיעוד, חייב לעבור הכשרה בצורת קורס או לימודים שונים המכשירים אותו לעבוד בענף הסיעוד ולהיות מטפל (לימודים אלו כוללים גם "לימודי התאמה" המקיפים תחומים שונים כגון צורת החיים בארץ שהיא תמיד שונה מארץ המקור, שמירה על כשרות וכו'). כיום בישראל פועלות מספר ועדות לכינון תנאי סף להכשרת מטפלים סיעודיים, אך הן עוד לא נכנסו לתוקף. לצד זאת, פועלות מספר חברות, חברת "לכל" בכללן, השמות דגש על נושא הכשרת המטפלים הסיעודיים, מקיימות ימי עיון והשתלמויות לעובדים ומבטיחות שהעובד יהיה מצויד בכל הדרוש לעבודה מיטבית.
למה חשוב לשים לב כשמעסיקים עובד זר בסיעוד?
כשמדובר ביקרים לכם – אסור לכם להתפשר על טיפול פחות ממושלם, ולכן אם בחרתם להעסיק עובד זר, וודאו כי אתם עושים זאת על פי כל כללי החוק – רישיון, היתר העסקה ודאגה לכל צרכיו הסוציאליים והבריאותיים כפי שנקבע בחוק. שנית, וודאו כי מדובר באדם רגיש, אוהב אדם, עם הכשרה מתאימה בענף הסיעוד והתאמה מירבית למצב הספציפי אליו אתם נדרשים – התאימו את המטפל לסוג הטיפול הנדרש ושימו לב שכל הדרים בבית מרגישים בנוח במחיצתו. חשוב לזכור שהמצב הסיעודי הוא דינאמי ובדרך כלל מחמיר עם הזמן ויש להביא זאת בחשבון בעת בחירת העובד. בנוסף, העדיפו עובד זר המסוגל לתקשר עם המטופל – באנגלית או אם הוא מתגורר מספר שנים בארץ – אפילו בעברית.
Другие публикации
Информация, представленная на этом сайте, -
общая. Она основана на доступных для широкой общественности источниках и
актуальна на день ее публикации, включая информацию, собранную и систематизированную
редакторами сайта и авторами контента. Всю ответственность за использование этой информации
несет посетитель сайта. Эта информация
не должна рассматриваться как квалифицированное мнение и/или совет и/или
профессиональная либо медицинская рекомендация любого рода. Информация,
опубликованная на этом сайте, не должна рассматриваться как полная и/или
исчерпывающая по всем аспектам рассматриваемого предмета. Эта информация не может
заменить тщательное и подробное изучение интересующего вас вопроса и/или
консультацию с квалифицированными профессиональными консультантами в
соответствующей профессиональной области.